Clujenii vor putea folosi autobuze electrice cât de curând; Oficialitățile achiziționează 30 de autobuze electrice pentru a reduce poluarea din oraș

Cluj-Napoca este un oraş foarte populat, fiind un centru important pentru studenţii din toată ţara şi chiar şi din străinătate. Oficialităţile locale lucră din greu pentru a moderniza oraşul şi pentru a-l aduce la normele din străinătate. Ultima mişcare în acest scop o reprezintă achiziţionarea a 30 de autobuze electrice pentru a înlocui o parte din cele vechi care poluează destul de mult oraşul.

O echipă maghiara vrea să demonstreze eficiența acestui vehicul în transportul public şi face o călătorie de 80 de zile prin lumea întreagă. Ei au călătorit prin SUA, Canada, Rusia, China, Ucraina, Portugalia şi Kazahstan, iar acum s-au oprit la Cluj pentru a prezenta oficialităţilor beneficile unui autobuz electric în marile oraşe aglomerate.

Autobuzul modern consumă de două ori mai mult curent decât o maşină electrică, dar în acelaşi timp are mai mult spaţiu pentru baterii. Cu o încărcare de doar 3 ore, vehiculul ar putea parcurge aproximativ 250 km, o distanţă respectabilă. Aceste numere şi mişcarea echipei maghiare ne arată că această tehnologie a ajuns într-un moment în care se poate folosi la scară mai mare.

Autobuzele electrice au costat primăria oraşului Cluj-Napoca, supranumit şi Silicon Valley de România din cauza numărului foarte mare de studenţi cu idei îndrăzneţe, 71 milioane de lei noi şi vor putea fi folosite începând cu anul viitor. O parte din bani vin din fondurile Elveţiene, iar achiziția este o premieră în România. Poate vă miraţi că acest tip de mijloc de transport nu a ajuns în Bucureşti pentru prima dată, dar adevărul este altul. Oficialităţile din capitală au avut şansa de a face o mişcare similară, care le-ar fi adus economii de până la 330.000 de euro pentru fiecare autobuz electric după 10 ani de folosire. Din păcate, nimic nu s-a concretizat, iar clujenii le-au luat fața celor din capitală şi vor deveni primii beneficiari ai autobuzelor electrice.

Via digi24.ro

Andrei Pușcă :