Dagen H, o zi istorică pentru Suedia, care a adus trecerea la sistemul de trafic pe banda dreaptă; Iată un scurt istoric
Suedia a aniversat luna trecută un eveniment numit Dagen H sau în traducere liberă “Ziua H”, atunci când a făcut trecerea la condusul pe banda dreaptă pentru mers în direcţia înainte. Prima zi a acestei schimbări a fost 3 septembrie 1967, evident fiind provocat un haos de nedescris.
În acea zi s-a renunţat la şofatul pe partea stângă a drumului şi s-a trecut la condusul pe partea dreaptă. Imediat după, tramvaiele din centrul oraşului Stockholm şi Helsingborg au fost înlocuite cu linii de autobuze. Peste 1000 de autobuze cu uşi pe dreapta au fost cumpărate şi nu mai puţin de 8000 de autobuze mai vechi au fost modificate, astfel încât să aibă uşi pe ambele părţi.
Epoca motorizării din Suedia s-a bazat pe automobile de import american, dar această ţară a ţinut la traficul pe partea stângă încă de la mijlocul secolului 18. Iniţial utilizarea de automobile americane, cu volanul pe stânga îi ajuta pe şoferii începători, care puteau să ia virajele strâmte ceva mai bine. În jurul anilor 50 şi 60 traficul auto a crescut semnificativ şi depăşirile au început să pună probleme, mai ales din cauza faptului că existau pe piaţă multe automobile americane cu volan pe stânga.
Astfel suedezii au trecut la traficul pe dreapta, urmând exemplul celorlalte ţări nordice, care adoptaseră deja acest sistem. Întreaga trecere a fost însoţită de o campanie de awareness, cu logo-ul Dagen H amplasat pe cutii de lapte, pe pantaloni şi chiar pe lenjeria femeilor. În ziua zero, pe 3 septembrie tot traficul neesenţial a fost oprit între orele 01:00 şi 06:00.
Punctul critic a fost ora 04:50, atunci când toate automobilele care se aflau în trafic au fost nevoie să treacă pe partea dreaptă şi să urmeze reguli speciale. Apoi la ora locală 05:00 a început traficul pe dreapta. În Stockholm şi Malmo interdicţia a fot mai lungă, oprirea traficului durând de la 10:00 dimineaţa sâmbătă până la 15:00 duminică, permiţând echipelor de muncitori să reconfigureze intersecţiile.
360.000 de semne de circulaţie au fost schimbate peste noapte, iar 130.000 de semnalizări stradale cu privire la modificare fuseseră amplasate în lunile de dinainte de schimbare. Foarte puţine automobile din Suedia aveau volanul pe dreapta, deşi condusul pe stânga se practica de 233 de ani. În ziua de luni de după Dagen H, 125 de accidente au fost raportate, în mod interesant mai puţine decât cele 130 sau 198 din zilele de luni trecute.
Şi acum imaginaţi-vă dacă s-ar trece la noi peste noapte la condusul pe stânga să zicem… mai ales în Bucureşti, cam ce haos s-ar isca.
via Wikipedia
Trotinetă electrică Airwheel la 58% reducere! (link de afiliat).
Articole similare
Un camion din gheaţă promovează brandul Canadian Tire şi am avea nevoie de el pe caniculă
Am fost cu toţii impresionaţi de acele hoteluri sculptate în gheaţă, dintre care şi unul prezent în România. Cum vă
Poliţia din Michigan a început să vâneze şoferii prea lenţi de pe autostradă, cei din banda stângă
Ştim cu toţii acel moment când un şofer lent ţine blocată o întreagă autostradă pentru că are chef să ruleze
ALICE, cel mai inteligent radar din lume vine şi în România, are protecţie antiglonţ
În cazul în care eraţi cumva nemulţumiţi de actualele sisteme radar din România, staţi liniştiţi, pentru că ni se pregăteşte
Un pamflet amuzant must read marca Marian Godina: cum e cu şicanările în trafic
Sunt sigur că aţi auzit de Marian Godina, poliţistul cu condei, care are un cont de Facebook şi blog foarte
Olanda permite “plata” orelor de şofat cu… relaţii fizice
Olanda este una dintre cele mai permisive ţări din UE, când vine vorba de cam orice viciu, de la droguri
“Nu trage, dom’ Semaca, sunt eu… radarul!”; 3 olteni se sperie de pistolul cu radar crezând că vor fi împuşcaţi
Poliţia Rutieră a început anul 2016 cu noi dotări, printre care şi radare cu laser care aduc cu un pistol