Oboseala si cauzele ei; Cine sunt cei mai predispuși sa adoarmă la volan

Omul nu este maşinăria perfectă şi prin urmare greşelile umane se întâmplă des, unele minore, dar unele care pot costa viaţa persoanei sau a celor din jur. Multe din greşelile umane au ca şi cauză principală oboseala, aceasta fiind motivul pentru care circa 20% dintre accidentele rutiere au loc. Oboseala şi riscul de a adormi la volan şi de a provoca un accident depinde de un număr de criterii pe care le vom discuta în articolul de astăzi.

Un prim factor este numărul de ore de somn pe noapte, iar conform unui studiu realizat de către AAA Foundation for Traffic Safety, persoanele care dorm mai mult de 8 ore pe noapte au un risc scăzut de a adormi la volan, spre deosebire de cei care dorm 6-7 ore, a căror risc este dublu. Riscul creşte de 4-5 ori pentru persoanele ce dorm mai puţin de 5 ore, iar dacă aveţi acest obicei vă recomandăm să faceţi o schimbare.

Un alt criteriu este vârsta şoferilor, iar aici aţi fi surprinşi să aflaţi faptul că persoanele cu vârsta între 18 şi 29 de ani sunt mai predispuse la oboseală şi la riscul de a adormi la volan, lucru ce se datorează oboselii acumulate în timpul serviciului sau a altor activităţi.

Un alt studiu spune că bărbaţii au riscul de două ori mai mare de a adormi la volan din simplul motiv că petrec o perioadă mai mare din timp conducând. Conform unui studiu australian aflăm faptul că 18 ore fără somn echivalează cu o alcoolemie de 0.05, iar 24 de ore cu 0.1.

Cu acestea în minte trebuie să conștientizăm riscul la care ne expunem pe noi şi pe cei dragi dacă nu dormim suficient noaptea sau dacă ne suprasolicităm în timpul zilei, iar dacă vă regăsiţi printre cei ce nu respecta orele de somn, ar trebui să vă gândiţi de două ori dacă merită să continuaţi serialul favorit cu încă un episod, în schimbul a o oră sau două de somn.

Via adevarul.ro

Andrei Pușcă :