După ultimele inovaţii în domeniul auto precum maşina autonomă Google, care acum ştie să claxoneze singură şi autobuzele cu încărcare wireless, credeam că nimic nu mă va mai surprinde, dar se pare că cercetătorii de la universitatea Harvard au reuşit să creeze ceva cu adevărat uimitor.
Este vorba despre un nou sistem de producere a combustibilului lichid, unul format din două părţi, una chimică şi una biologică. Singurele elemente necesare pentru producerea combustibilului sunt apă, aerul şi lumina soarelui, dar asta nu e totul, aparent în urma procesului, sistemul va lua şi dioxidul de carbon din atmosferă.
Echipa de cercetare a fost condusă de către un profesor de la universitate pe numele său Daniel Nocera, care a petrecut ani încercând să dezvolte un astfel de concept. El numeşte sistemul o “frunză artificială” din cauza mecanismului folosit şi nu pentru aspectul său, cum au crezut vizitatorii laboratorului profesorului Daniel.
Mecanismul principal se bazează pe fotosinteză, acelaşi proces prin care plantele îşi produc nutrientii necesari dezvoltării şi producerii fructelor şi florilor. Fosfatul de cobalt stă la baza funcţionării acestui dispozitiv, fiind un element chimic care odată pus în apă şi aflat sub lumina soarelui, o separă în elementele care o compun şi anume Oxigen şi două părţi de Hidrogen.
Destul totuşi cu lecţia de chimie, marea întrebare este când va fi capabil acest sistem să producă suficient combustibil pentru a satisface cererea mondială sau cel puţin o mare parte din ea. Deocamdată profesorul Daniel Nocera nu a specificat o dată anume, dar invenţia departamentului său de cercetare este admirată de marii chimişti ai lumii şi pare foarte promiţătoare.
via bloomberg.com