10 modalități prin care poți obține un consum mai mic de combustibil în cazul mașinii tale

Dacă sunteți șofer cu state vechi, cu siguranță v-ați confruntat cu situații în care înca un strop de benzină/motorină v-ar fi fost la fel de important ca o gură de apă într-o vară toridă. Din rândurile de mai jos veți putea afla cum să economisiți carburant, astfel încât să evitați celebra “pana prostului”, sau ca portofelul, împreună cu stăpânul, să treacă mai rar pe la stația de alimentare.

1. Încercați să nu conduceți mașina pe deplasări foarte scurte

Autovehiculele sunt cel mai ineficiente și poluante la începutul deplasării lor și la drumurile parcurse la mică distanță. Consumul ineficient se datorează faptului că  convertorii catalitici nu funcționează optim, deoarece nu sunt încă încălziți. În general, mașina are nevoie de cca. 5km de drum parcurs până să ajungă la consumul obișnuit.

2. Folosiți treapta cea optimă

Dacă conduceți într-o treaptă prea mică față de viteza mașinii, sau forțați mașina într-una mai mare pe dealuri sau în curbe, consumați mai mult combustibil fără motiv. În caz că rulați cu un autovehicul cu schimbător manual de viteze, străduiți-vă să schimbați viteza atunci când mașina este confortabilă cu o treaptă mai mare, și nu forțați accelerarea acestuia.

Transmisiile automate schimbă treptele mai repede și limpede, dacă reduceți din accelerație în momentul când mașina a ajuns la o viteză optimă. Evitați opțiunile de putere care scad mașina într-o treaptă inferioară, întru-cât consumă mai mult combustibil.

3. Conduceți limpede și calm

Accelerațiile și frânările dese sunt mult mai ineficiente față de o viteză constantă. Evitați pe cât posibil traficul rutier, care la rândul lui poate cauza acest mod de conducere.

Conduceți la o distanță optimă față de vehiculul din față, astfel încât să vă puteți încadra la nivelul vitezei traficului. Dacă procedați astfel, veți putea evita schimbarea vitezei în mod brusc, care în mod contrar ar cauza un consum mărit de combustibil. Pe de altă parte, această tehnică vă garantează și siguranța mărită împotriva accidentelor.

Dacă observați un blocaj trafic în fața dumneavoastră, luați piciorul de pe accelerație și lăsați mașina să scadă din viteză. Să nu vă deplasați la aceeași viteză cu cel din față și să frânați în ultimul moment. Fiind în mișcare continuă, consumul e mai mic decât dacă porniți din nou de pe loc.

4. Reduceți combustibilul irosit din încălzirea pe loc

Majoritatea mașinilor nu necesită încălzirea motorului înainte de deplasare. Porniți autovehiculul atunci când sunteți gata de pornire. Totodată puteți economisi combustibil prin oprirea motorului când mașina este oprită sau blocată în trafic.

5. Evitați viteza mare

Consumul mașinii crește semnificativ începând de la depășirea vitezei de 90 km/h. La 110 km/h, autovehiculul folosește cu 25% mai mult combustibil, față de cât ar consuma la 90 km/h. Dacă mașina dispune de șofer automat, deplasarea pe autostrăzi prin folosirea acestuia vă poate economisi din consum.

6. Minimalizați rezistența aerodinamică a mașinii

Părțile din exterior ale autovehicului, precum bările transversale sau spoilerile, pot contribui la o rezistență aerodinamică în plus, iar acest lucru poate să crească consumul mașinii chiar și cu până la 20% mai mult, decât în mod normal.

7. Verificați presiunea anvelopelor

Creșteți presiunea anvelopelor la nivelul recomandat de producător și asigurați-vă că roțile sunt aliniate cum ar trebui. Controlul presiunii anvelopelor nu doar că ajută la un consum mai mic de combustibil, dar oferă și o viață mai lungă anvelopelor.

8. Folosiți aerul condiționat într-un mod cumpătat

Sistemele de aer condiționat pot folosi chiar și 10% din consumul mașinii când sunt active. Pe de altă parte, la viteze mai mari de 80 km/h, este mai avantajoasă folosirea aerului condiționat, față de deschiderea geamurilor, deoarece acestea produc un consum mai mare, din cauza rezistenței aerodinamice.

9. Nu păstrați obiecte grele în mașină, dacă nu este necesar

Cu cât mașina e mai grea din cauza obiectelor transportate, cu atât consumul acesteia va crește. Scoateți obiectele care nu vă sunt de folos.

10. Păstrați mașina într-o condiție cât mai bună

Străduiți-vă să vă mențineți mașina într-o condiție bine întreținută și periodic verificată. Verificați automobilul conform recomandărilor producătorului acestuia.

Folosiți combustibilul recomandat pentru mașina dumneavoastră de către producător. Dacă utilizați o versiune de combustibil diferită de cea recomandată, mașina va performa mai slab și poate consuma mai mult.

Cu speranța că unele dintre sfaturile de mai sus vă vor fi de folos și veți reuși să salvați chiar și o sumă mică ce inițial a fost destinată plății carburanților, îmi rămâne doar să vă urez Drum Bun!

Dacă ți-a plăcut articolul, împărtășește-l pe Facebook, Twitter sau Google Plus.

Zoltán Szőgyényi :