Android Auto sau Apple CarPlay nu sunt doar portări de OS mobil către vehicule, ci platforme de sine stătătoare, care sunt doar bazate pe framework-ul Android sau iOS. În realitate, în spatele lor se ascund teste complexe şi adaptabilitate la situaţii mult mai variate decât apar la utilizarea unui telefon.
Video bloggerii Nat şi Lo au vizitat laboratorul de test Google Android Auto, unde au descoperit echipamente de test sofisticate, detaliate mai jos. Numeroşi senzori sunt incluşi, plus un simulator de condus, care include şi situaţii extreme şi chiar simulează schimbări de unghiuri ale vederii şoferului la un moment dat. Inginerii Google au mereu în vedere că orice interacţiune cu Android Auto se face din mers şi şoferul nu trebuie absolut deloc distras de la drum.
Cercetătorii au găsit 3 metode prin care poate fi distras un şofer, iar pentru fiecare există senzori şi teste dedicate. Distragerea vizuală e cea mai comună, când cel de la volan îşi întoarce privirea câteva secunde către altceva decât drumul din faţa sa. În cadrul testului cei din simulator poartă ochelari speciali cu camere care monitorizează mişcările ochiului şi focalizarea privirii.
Pe lângă distragerea vizuală mai e şi cea cognitiva, atunci când şoferul începe să caute un contact într-o listă sau o melodie în playlist, tot aspecte periculoase la volan. Android Auto se află pe 100 de modele de automobile existente pe piaţă, de aici şi importanţa acestor teste.
via slashgear